RECUPERADA UNA REIXA AMB L’ANAGRAMA DE L’ANUNCIATA

El dia 7 de setembre d’enguany, un grup de Germanes Dominiques de l’Anunciata de Girona es desplaçaren a Amer per fer-se càrrec d’una reixa amb l’anagrama de l’Anunciata, ubicada en una finestra de l’edifici on les Germanes havien viscut i  impartit l’educació escolar des de l’any 1884 fins 1982.

Breu esbós d’un retrobament

Fem un recorregut històric a vista d’ocell sobre la Vila d’Amer tot recordant quan les Germanes Dominiques de l’Anunciata es van establir en aquesta població de la comarca de La Selva. Arribaren l’any 1884, per dedicar-se a la formació de les nenes i joves. Es van establir en una casa comprada per la Sra. Junquera. Sempre van gaudir de bons protectors que van vetllar per tal que a les Germanes no els faltés el necessari tant material com espiritual.

L’any 1982 es tancà la comunitat i les Germanes passaren a reforçar altres comunitats. L’any 1979 l’ajuntament d’Amer va crear una guarderia infantil, a més ja hi havia escola de Primària i un Institut en el que s’impartia el Batxillerat. El consell provincial va considerar que les germanes ja havien fet la seva tasca i aportació a la Vila d’Amer.

L’edifici on vivien les germanes, va passar al Bisbat de Girona. En aquest edifici encara es conservava una reixa en la que hi havia gravat l’escut de l’Anunciata. Per mitjà d’una exalumna i professora Srta. Carme Panella, de l’escola Pare Coll de Girona es va aconseguir el permís per retirar la reixa que fou lliurada a les Germanes Dominiques.

El dia 7 de setembre d’enguany es va fer el lliurament, fou un moment emotiu per a tots els presents amb aplaudiments i mostres d’agraïment. En aquest senzill acte hi eren presents part de la comunitat de les Dominiques de l’Anunciata de Girona, la Srta. Carme Panella, la Sra. Mónica i el Sr. Francesc, la Sra. Dolors i la Sra. Assumpta del Consell parroquial i el Sr. Rector Mn. Ignasi López.

En la finestra on s’havia tret la reixa de l’anagrama, es posà una nova reixa en la que el Sr. Josep Pujadas, reproduí de forma esquemàtica com la porta d’entrada a la casa.

Es visità l’interior de la casa que l’estant remodelant, respecten l’estructura de la capella, amb la intenció de que sigui un lloc preferent de la casa. L’antiguitat de les columnes manifesten una acumulació d’anys i de molta història. Encara avui es un referent pel poble d’Amer.

Per a nosaltres les Germanes Dominiques de l’Anunciata el fet de recuperar la reixa és un símbol arrelat a la nostra història. L’escena de l’Anunciació, que es pot veure en aquesta reixa, ens permet gaudir d’un treball molt elaborat. El seu destí final serà el museu Pare Coll ubicat a Vic CASA MARE; abans però es restaurarà i netejarà per afavorir la seva conservació. Que la Verge de l’Anunciata ens miri complaent.
Rosa Reverter