Xarxes socials:

Dominiques de l'Anunciata

Dominiques de l'Anunciata - Dominicas de la Anunciata

Inici Provincia Casa pare coll Gombren

Casa Pare Coll

 

 

Gombrèn: Un pom de teulades vermelles esteses  en la immensa abraçada verda del pre-pirineu català. Així sembla des del cim del Montgrony el petit poble gironí, bressol de Francesc Coll i Guitart.

 

Enmig d’aquesta naturalesa agresta, entre les cases apinyades, el 18 de maig de 1812 va néixer Francesc, fill d’en Pere i de la Magdalena. L’espaiosa casa de pedra com totes les de poble, no estava deserta: eren ja deu els altres fills del matrimoni. Envoltat de la curiositat dels seus germans i de l’alegria dels seus pares, el petit va ser batejat a l’església parroquial -que encara conserva aquella pila baptismal- amb els noms de Francisco, Josep i Miquel.

 

Aquesta casa i aquest poble van ser testimonis muts dels primers anys de vida de Francesc: les seves entremaliadures i jocs infantils; les seves pujades a l’ermita de la Mare de Déu de Montgrony amb la seva mare; el rosari a la mà; el seu primer gran dolor: la mort del seu pare; el progressiu descobriment de les coses de Déu fins a arribar a decidir-se, en els seus valents deu anys, a marxar de Gombren per anar al Seminari de Vic.

Recórrer aquests carrers, entrar en aquest estatge, contemplar les muntanyes, pregar a l’ermita, tot a Gombrèn ens parla del Pare Coll, ens permet entendre millor la seva personalitat, endinsar-nos en la seva sensibilitat … aquí, fins i tot, arribem a percebre de prop la seva set d’infinit, el seu desig de Cel.

 

És per tot això que aquesta casa és part de la nostra història i una deu d’espiritualitat molt important per a les Dominiques de l’Anunciata. Va ser així que, l’any 1954, la Congregació va adquirir la propietat a un nebot del Fundador. Les obres de restauració van respectar la part antiga, la que va ser habitada pel petit Francesc i la seva família. L’habitació que el va veure néixer es va transformar en venerada capella. Es va realitzar una ampliació agafant part de l’antic hort i va quedar habilitada per a casa d’oració i de colònies. L’any 2018 es va inaugurar una altra nova i moderna ampliació.

Poble de Gombrèn, Casa Pare Coll: Llocs sants, fonts d’inspiració i d’espiritualitat, veritable do per a tots els que ens sentim cridats a seguir les petjades de Sant Francesc Coll.