Xarxes socials:

Dominiques de l'Anunciata

Dominiques de l'Anunciata - Dominicas de la Anunciata

Inici Provincia Casa Mare

Casa Mare

 

 

El 15 d’agost de 1856, en una petita casa del Call Nou de Vic, el Pare Coll iniciava el seu gran somni: la fundació d’una comunitat dominicana que es dediqués a l’atenció i educació de la infància i joventut desprotegides. No tenia gairebé més recursos que el seu amor i gran confiança en Déu, i per això Déu va beneir la seva obra. Al grup inicial de set joves, aviat se n’hi van unir d’altres. Al 1857, com que el nombre de postulants i novícies anava augmentant, el Pare Coll va aconseguir comprar una casa amb hort al carrer Caputxins de Vic. Aquesta va ser la primera casa pròpia de la Congregació, la Casa Mare.

 

Amb el temps, però, aquesta casa també va quedar petita, donada la gran afluència de joves que se sentien atretes pel carisma de les Dominiques de l’Anunciata. El Pare Coll ja havia mort feia uns anys, quan Rosa Santaeugenia, la primera Priora General, dona emprenedora, es va encarregar d’impulsar el projecte d’una Casa Mare molt espaiosa i proporcionada, on poguessin formar-se moltes germanes i que comptés amb una església digna per al culte diví. En les seves àmplies instal·lacions tindria cabuda també un col·legi. Era l’any 1879 quan es va posar la primera pedra i, amb la direcció de l’arquitecte i benefactor, sacerdot José Santasusana, es realitzaren les obres que es van inaugurar l’any 1881. La benedicció solemne de l’església fou l’any 1885.

 

I va ser així que va néixer la Casa Mare que avui coneixem, amb els seus amplis espais, el seu bell hort, la seva escala centenària i tants records de generacions de germanes que han passat per aquí. El centre espiritual d’aquesta casa és l’altar del Pare Coll, on reposen les seves relíquies i des d’aquí beneeixen la seva obra escampada pel món.

 

Lloc de peregrinació i de trobada, són moltes les persones que arriben desitjant pregar davant d’aquest altar. Aquí també es poden venerar les relíquies de dues Germanes Màrtirs de l’Anunciata, les del màrtir dominic Pere Almató i les de la Mare Rosa Santaeugenia. Un Museu dividit en tres espais dóna a conèixer la vida del Pare Coll, la fundació de l’Anunciata i la seva expansió pel món; mentre que una Biblioteca especialitzada conté un important fons bibliogràfic per a l’estudi de la història de la Congregació i del seu Fundador.

 

Aquesta és la nostra Casa Mare, «terra sagrada» per l’Anunciata, custòdia viva del carisma, casa de totes les Germanes, amb vocació de trobada i hospitalitat per a tots els amics i amigues del Pare Coll.