XVII JORNADA D’ACOMPANYAMENT AL DOL I A LA MALALTIA

El dia 15 de març, vaig participar en la jornada d’acompanyament al Dol i a la Malaltia, que es va realitzar a l’Auditori Campus de Cappon, a la Universitat de Lleida, organitzat pel Grups d´Acompanyament al Dol.

Hi vaig estar convidada per dues persones de Menorca: la Lina i la Rafela, que formen part de l’Associació al Dol, perquè elles també van patir la pèrdua d’un fill en accident de transit. Tambè vaig tenir la sorpresa de que a la trobada hi participaven 4 de les nostres germanes de Lleida i de Navarcles. Em va fer molta il·lusió  trobar-me amb elles.

La jornada va estar organitzada en cinc parts: Inauguració, una conferència inaugural  per la Dra. en Psicologia Celia Borràs, una taula rodona coordinada per la Dra. en Medicina Eva Miquel, experiència d’una escriptora i periodista, espais temàtics tallers i la cloenda musical.

Cada participant va expressar les seves vivències en el seu món professional, en el món de la Psicologia, en el de metgessa de família, Especialista a la unitat de cures intensives… Amb els seus testimonis, ens van dir que  el dol és el procés desencadenat després de la mort d’una persona estimada, i encara que en la majoria de les persones es resol de forma natural, és important comptar amb un bon acompanyament durant el procés de superació.

Malgrat ser un procés natural, la persona experimenta un elevat patiment i pot tenir un impacte en la seva salut. Aquest curs té com a objectiu aprofundir en el què és la pèrdua, com afecta a les persones i ajuda a adquirir coneixements per superar millor el dol, tant en adults com en infants.

Fer front al dol, és trobar el camí que ens torna a casa, connectant amb qui som i el que ens sosté i viure malgrat tot. Una de les frases que em va cridar l’atenció és: “El dolor del dol forma part de la vida igual que l’alegria de l’amor. És, potser, el preu que paguem per l’amor, cost de l’estima” (M.Parkes)

Haver participar en aquesta jornada, m’ajudarà en el servei que estic realitzant a l´hospital, en l’acompanyament dels malalts i dels seus familiars.

Gna. Mª Carmen Alberto Pons