FESTA DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER

Les Germanes Dominiques de l’Anunciata ens unim a tota la família dominicana per celebrar la Festa de la Mare de Déu del Roser.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Verge-del-roser-1-1-441x1024.jpg
Mare de Déu del Roser.
Imatge de fusta tallada que presideix la Capella de la Mare de Déu del Roser de la Casa Mare.
La imatge procedix de la Comunitat de Taradell des que es va produir el seu tancament.

Celebrem amb goig la Festa de la Mare de Déu del Roser, “el Roser de tot el món”. Una festa que ens convida a endinsar-nos a fons en l’evangeli, de la mà de Maria a través d’un recorregut pels misteris del sant Rosari, encomanat especialment a l’Orde dominicana com un mitjà de predicació i una de les devocions més estimades de l’Església.

Així tenim l’exemple del Pare Coll, de Sant Francesc Coll que el resava anat de camí i en el recer de l’església predicant arreu i ensenyant i recomenant aquesta devoció: eren moltes les parts que en resava cada dia, sobretot els darrers temps de la seva malaltia. El rosari sempre a les mans i el cor al cel, fins que Déu el va cridar… No podem pas oblidar el seu llegat!

«El que us encarrego d’una manera particular és que professeu una cordial devoció a María Santíssima. Sí, sí, estimeu Maria, perquè ella estima els qui l’estimen, i els que són sol·lícits a buscar-la, la trobaran. Té en el seu poder les riqueses, la glòria i l’abundància per a enriquir els que li entreguen el cor, els que acudeixen a ella amb una verdadera devoció i confiança».

La memòria de la Mare de Déu del Roser té origen en un esdeveniment històric, la victòria de la batalla de Lepant (l’any 1571). Per voler del Papa Gregori XIII, s’estengué aquesta memòria a l’Església universal. Tanmateix, la invocació del Roser és més antiga i complexa. Neix en àmbits d’espiritualitat dominicana i de l’ús del rosari (com una corona, confegida amb roses, destinada a la pregària). El Rosari fou anomenat “el saltiri dels pobres”: era emprat pels germans o germanes llecs dels monestirs. És la forma que adoptaren a Occident els rosaris orientals per a la “pregària de Jesús” o “la pregària del cor”, de la tradició hesicasta cristiana.

Més enllà de les dades de la historia litúrgica, cal descobrir que Maria esta vinculada a tots els misteris de la vida de Crist (de goig, de llum, de dolor i de gloria), ella que és «el roser florit tot l’any», com escriu Jacint Verdaguer.

Litúrgia O.P. Lectura de l’Ofici de la festa del Roser