PELEGRINACIÓ A TOULOUSE (FAMÍLIA DOMINICANA) DIES: 6/7 ABRIL 2024

Una ruta per les terres de França. Hem anat a Toulouse un bon grup de germanes i laics. De dominiques de l’Anunciata, érem nou. Faltaven tres germanes degut a les circumstàncies: la mort d’una  germana de la gna. Francisca, la malaltia i mort de la germana Amparo d’Amilcar, la malaltia de la gna. Carmina de Navarcles…Per elles també vam pregar i recordar. 

Hem gaudit del paisatge, de la companyia, del que hem aprés. El motiu d’anar-hi? Conèixer una mica més les nostres arrels, aquesta vegada de San Tomás de Aquino, en el VII Centenari de la Canonització i els 750 aniversari de la seva mort.

Una pelegrinació un xic ràpida, per poder aprendre més dels llocs i parlar amb les persones. Les cames de molts de nosaltres ja no anaven tant lleugeres com anys enrere, però l’acceptació de les petites dificultats no foren motiu per no riure, cantar, compartir, pregar, contemplar… Les caminades eren llargues i els llocs visitats no hi podíem  estar molta estona. Tot passejant, vam poder observar la bonica arquitectura dels carrers de Toulouse i la sorpresa de trobar-nos pel camí, germanes i germans dominics d’Estats Units i que també ens vam trobar a les vespres en el Convent dels Frares.

Cal dir, que les explicacions del pare Xavier, van guiar aquesta ruta amb molta saviesa, com també l’atenció continuada de la Sra. Montserrat Palet.

Des de l’autocar, Fr. Xavier, començà a parlar-nos dels càtars, ja que trobàvem rètols “turístics” sobre ells. Alguns de nosaltres, haurem de repassar sobre aquest tema, ja que potser en sabem poc.

Continuà parlant de Sant Domènec, de la primera fundació a Prulla, de com es va establir per aquestes terres, predicant i dialogant amb els càtars…i en el 1215, va fundar la primera comunitat de dominics. Aquí hi vàrem anar, ara és un museu, preciós, i amb una guia que anava explicant, en francès, la història; sort que en Xavier i la germana Luciana ens ho anaven traduint. Ens agradà molt veure l’habitació del Pare Lacordaire com també tot l’art que allí s’hi exposa.

Seguidament, visitàrem l’Església preciosa del “Couvent des Jacobins”, on estan les restes de Sant Tomás d’Aquino. Un convent dominic, edificat al 1229. Una construcció medieval al centre de la ciutat. Aquí vam celebrar l’Eucaristia amb molta devoció.

Cal dir, que Fr. Xavier, és un enamorat del Pare Sant Domènec, se li notava com anava parlant d’ell, de la seva humanitat, pobresa, respecte, diàleg… Tenim un bon model a seguir.

Altres visites: visita al Convent del Dominics, resarem vespres amb ells, una litúrgia meravellosa, donava goig d’escoltar i contemplar.

El dia següent, visitarem la catedral de Sant Esteve (romànic i gòtic) i seguidament al Convent de les Dominiques de Monteils. (aquí també una llarga caminada fins que hi vàrem arribar) però, ja sabíem que era una pelegrinació, ànims! Aquí vam celebrar l’Eucaristia.

Després d’aquestes visites, l’autocar ens esperava, oh que bé! Anàrem a dinar i seguidament cap a l’hotel a buscar les maletes.

Retorn cap a Barcelona, contentes d’haver fet aquest viatge. Agrair una vegada més a l’equip organitzador per aquesta visita. Algunes, ja demanaven  que s’organitzés una propera sortida. Agrair al pare Xavier, a la Sra. Montserrat Palet, al senyor Juan José -xofer- sempre content i pacient i el fotògraf del grup.

Ara toca gaudir de tot el que s’ha viscut, mirar les fotografies, repassar les explicacions rebudes i…… fins la propera!

Gna. Juli