Alumnes FEDAC en favor de la Pau

El passat 31 de gener Dia Escolar de la No-violència i la Pau, i arrel del conflicte russo-ucraïnès, els alumnes del BAT PRO de FEDAC Manresa van iniciar una campanya de recollida de signatures en favor de la Pau.

https://www.peticions.cat/recollida_de_signatures_si_a_la_mediacio_i_el_dialeg_no_a_la_guerra

És un petit gest de pau que els nostres nens i joves poden fer: el de fer servir la força feble de la paraula per a mobilitzar consciències i no restar muts. 

De mica en mica, d’escola en escola, s’aniran afegint més joves i famílies a la campanya, sabedors, com deia Francesc Coll, que “un foc encén un altre foc”.

Són ells, els més grans de cada escola, els que hauran de proposar la campanya via meet, a la següent escola que triïn.

Volem que experimentin el “totsomun”, i que es pot treballar per la pau amb el petit gest d’una signatura, que almenys trenca el silenci conformista davant del rearmament que s’està organitzant.

Des de cada ciutat tenen la possibilitat de difondre la campanya als mitjans de comunicació locals escrivint articles o parlant amb institucions.

S’està creant una Comissió de Pau amb alumnes, exalumnes i representants de cada escola que es va incorporant a la campanya, per tal d’anar-la sostenint, compartir iniciatives que puguin sorgir, o simplement estar comunicats. La justificació pedagògica de tot plegat és que Tutopia, LEM, el treball per projectes sobre els ODS (sobretot el 16, Justícia i Pau), o la mateixa matèria d’Història Contemporània, són aprenentatges que s’imparteixen a les nostres escoles, no per fer-ne un traspàs merament teòric dels coneixements, sinó per fer-ne una comprensió real, que els porti a “construir i participar”, ja avui, en la consecució d’un món millor.

CARTA

(recollida de signatures)

En motiu dels darrers esdeveniments referents al conflicte russo-ucraïnès, i aprofitant la celebració del DENIP (Dia Escolar de la No-violència i la Pau), volem fer un gest per la PAU i proclamar que: 

, a la MEDIACIÓ i EL DIÀLEG,

NO a la GUERRA”.

Des del coneixement i l’empoderament que ens dóna la TUTOPIA, LEM, el treball per projectes ODS (en concret el 16, “Justícia i Pau”), o les mateixes classes d’Història Contemporània, volem

En el context tan dur que ja vivim amb la pandèmia, la notícia de la nostra intervenció en el conflicte bèl·lic russo-ucraïnès ens ha deixat preocupats, decebuts i indignats.

Els joves de les escoles FEDAC volem fer sentir la nostra veu que no és altra que la repulsa total davant de qualsevol violència. Resulta ofensiu justificar la intervenció en el conflicte armat amb: “l’objectiu de pressionar i  dissuadir” amb armes i míssils, per tal d’evitar una invasió que també es prepara amb armes i míssils”.

No admetem altra estratègia per a la Pau, que el treball incansable i intel·ligent de la mediació i el diàleg.

Creiem en la força de la Paraula com a única eina per a moure consciències i arribar a acords. Aquest esforç de diplomàcia que esperem dels nostres líders polítics no pot anar acompanyat del rearmament i el desplegament militar que creix dia a dia. Les imatges d’aquesta estratègia, a la que ràpidament ens hem sumat enviant els millors bucs de guerra, són un insult a la Pau, i a la mateixa creença de la força de la paraula per a resoldre conflictes.

Si a això afegim que no hem estat consultats com a ciutadans, ni tan sols presentat el tema a debat en el parlament, ens fa dir que: pertànyer a l’OTAN no és justificació per a decidir sense consultar, ni informar, ni debatre, en un tema tan important que afecta la pau mundial.

La nostra vida, el nostre futur com a joves, no el volem construir en base a interessos polítics, econòmics de la indústria armamentista, o de poder; que ens són aliens, i en són només d’uns quants. A la major part de la població mundial en aquests temps de pandèmia, la única lluita que ens ocupa i preocupa, és la de sobreviure a la malaltia, a la crisi econòmica que està afectant als llocs de treball de moltes famílies, i a la profunda tristesa d’haver perdut tants éssers estimats.

La política a alt nivell haurà fracassat si segueix afirmant que preval la negociació i el diàleg, mentre s’arma els pobles preparant-los per a la guerra. La paraula i la intenció de pau perd credibilitat i es vulnera, si la pronunciem apuntant-nos a la cara i rearmant-nos.

Per això volem recollir signatures dels nostres companys “grans” i “joves” en una primera fase, per tal de presentar-les als mitjans de comunicació i a les instàncies que puguem, i així trencar el “silenci que claudica” i que ens fa muts i còmplices d’un futur que no volem.

Alumnes FEDAC

Text de la carta en castellà
Text de la carta en anglès