RESSONÀNCIES DE LA JMJ RIO 2013

EL PAPA FRANCESC CONVIDA A LA «REVOLUCIÓ DE LA FE»
EN UNA CERIMÒNIA ESPECTACULAR A COPACABANA

Amb un gran desplegament de música, llum i color va començar la vint-i-vuitena Jornada Mundial de la Joventut. Sobre la sorra de la platja de Copacabana i amb l’onatge sumat a la pluja que va caure durant tota la cerimònia, el papa Francesc va donar per fi el tret de sortida a la festa de la joventut creient, demanant als joves que s’apuntessin a la «revolució de la fe» i posessin la confiança en Crist, per a ser una joventut «forta i no empatxada» per les coses accessòries.

«La fe en la nostra vida fa una revolució que podríem anomenar copernicana. Ens treu del centre i hi posa Déu. Ens inunda del seu amor, que ens dóna seguretat i esperança. Sembla que no canvia res, però en la profunditat canvia tot», va dir el Papa, la pregunta del qual en castellà va ressonar durant l’homilia: «Esteu disposats a entrar en aquesta ona de la revolució de la fe?».

Un recorregut col·lapsat per veure el Papa
A Rio de Janeiro, ja negra nit, el Papa va començar a sentir el contacte de la joventut arribada de tots els racons del planeta a aquesta Jornada Mundial. El passeig per les avingudes que el conduïen a Copacabana primer va ser un trajecte tranquil, amb temps per a saludar, canviar-se el solideu amb un pelegrí i fins i tot reclamar als joves que cridessin més.

Però el temps apressava, i aviat el jeep blanc que transportava el papa Francesc va haver d’accelerar per a arribar a l’hora esperada (les sis de la tarda a Rio, les onze de la nit a Espanya) a l’escenari preparat al passeig marítim de la platja de Copacabana.

L’escenari, sens dubte espectacular i que serà utilitzat més vegades aquests dies, constava de diversos grups d’escalinates amb llotges arrodonides als costats, coronades per una gran creu amb uns panells darrere, que després van ser fonamentals pels audiovisuals que s’hi projectaren.

A la dreta de l’escenari, des de la perspectiva del públic, l’oceà i la platja donaven al conjunt una sensació incomparable, a pesar del fred, el vent i la pluja.

«La seva presència ens enforteix»

Monsenyor Orani João Tempesta, arquebisbe de Rio de Janeiro, va ser l’encarregat de donar la benvinguda al Pontífex en la cerimònia d’obertura de la JMJ, un discurs en què va destacar el retorn de la JMJ a l’Amèrica Llatina, que va agrair al papa emèrit Benet XVI.

«La platja de Copacabana, que porta aquest nom per la Mare de Déu de Copacabana, escenari de tantes celebracions, presencia aquesta cerimònia de fe amb el testimoni de tants joves», va dir Tempesta, que agraí la presència del papa Francesc com un fet que «ens enforteix en el nostre fer camí amb Crist».

L’arquebisbe va recalcar la necessitat de «l’esperança de Crist» que tenen molts joves «entristits en un món de consumisme, egoisme i desigualtats», que acabà agraint al Sant Pare la seva presència en els llocs on hi ha els més desfavorits, com l’Hospital de Sant Francesc, on havia estat la vigília, o la comunitat de Varginha, a la favela de Manguinhos.

Després de la salutació de Tempesta, es va fer una presentació audiovisual titulada «Riu de fe», amb balls i projeccions de diversos monuments històrics.

A continuació hi hagué l’arribada de les banderes de tots els països amb pelegrins participants en la JMJ, senyeres que van ser rebudes pel Papa dret davant dels joves.

Record de Benet XVI

El Papa va dir unes paraules de benvinguda agraint als joves el testimoni de fe que estaven donant. «Estan mostrant que la seva fe és més forta que el fred i la pluja», va dir el papa Francesc, en una frase semblant a la que el seu antecessor va dir a Madrid després de la tempesta de la vigília.

El Papa també va voler recordar Joan Pau II, que a la primera JMJ internacional, la de Buenos Aires l’any 1987, va cridar els joves a «renovar la seva fidelitat a Jesucrist».

Després de recordar alguns pelegrins de la Guaiana Francesa que no hi van poder acudir per un accident, el papa Francesc demanà un aplaudiment per a Ratzinger, el qual havia anunciat a Madrid que Rio seria la seu de la següent JMJ. «Benet XVI em va dir: els acompanyo en la pregària, i estaré al costat del televisor. Així que ara ens està veient», va assenyalar.

«Avui Jesús ens continua preguntant: ¿vols ser el meu deixeble, el meu amic, testimoni de l’Evangeli? En l’Any de la Fe, aquestes preguntes ens inviten a renovar el nostre compromís cristià», afirmà el Papa en aquesta primera intervenció.

Una cerimònia musical i acolorida

La pluja no afluixava quan els joves de diferents continents es presentaven davant del papa Francesc i li donaven la benvinguda a «la seva» jornada, la jornada dels joves. Particularment emotiva va ser l’arribada de la representant llatinoamericana, una jove brasilera que no podia aguantar-se les llàgrimes per fer la seva invitació al Sant Pare, i que finalment va aconseguir entregar-li el seu present, una planta, que el Papa va mostrar a la multitud al costat seu.

La cerimònia també va tenir molt de teatral, amb una representació primera sobre l’arribada dels missioners amb els conqueridors europeus, i també molt de musical, amb números musicals que se succeïen els uns als altres, com en la representació de l’arribada de la Mare de Déu d’Aparecida, transportada en una urna d’un groc molt cridaner per un gran nombre de joves que estiraven unes cordes.

El colorit de les vestimentes i la musicalitat dels números va ser clau, en una cerimònia en què la pantalla gegant assenyalava de quina zona del Brasil procedien les referències de cada número. Per exemple, la música de la pel•lícula La Missió, interpretada per un cor d’escolans, o un espectacular Ave María cantat en un ambient marí fins i tot amb pescadors, que van ser els que tragueren la Mare de Déu d’Aparecida i la van presentar davant del Papa, emulant la manera com aquesta imatge va ser trobada originàriament.

«Posa-hi fe, i la teva vida tindrà un sentit nou»

La Litúrgia de la Paraula, amb l’evangeli de la Transfiguració de Jesús, va donar pas a una homilia del papa Francesc, centrada en la fe i la seva rellevància per als joves, els quals va convidar a «posar fe», com l’ingredient principal de la seva vida.

«Posa-hi fe, i la teva vida tindrà un sentit nou. Posa-hi esperança i cada dia estarà il·luminat. Posa-hi amor, i la teva casa estarà construïda sobre roca. Posa-hi fe, posa-hi esperança, posa-hi amor», emfatitzà el papa Francesc, que va fer repetir aquestes tres característiques als joves congregats.

El Papa també va abundar en la fe com una eina principal per a centrar la vida, en el que va denominar com «un gir copernicà», que treu l’home del centre i hi posa Déu. Alternant el portuguès amb el seu espanyol porteño, el papa Francesc va cridar els joves a la «revolució de la fe».

«Amics, la fe és revolucionària. I jo et pregunto: estàs disposat a entrar en aquesta ona de la revolució de la fe? Només entrant-hi, la teva vida jove tindrà sentit, i així serà fecunda», va dir el Papa, que demanà als joves que escoltessin Crist durant aquests dies de la Jornada Mundial de la Joventut.

Texto y vídeo: Homilía del Papa Francisco en Misa de Envío de la JMJ Río 2013

 Discurs del papa Francesc a l’episcopat brasiler, 28 de juliol de 2013